09 November 2015

Blogini tarina


Questo post è purtroppo solo in finlandese. / Sorry, this post is only in Finnish.

Muistan vielä hyvin ensikohtaamiseni blogimaailman kanssa, vaikka siitä on jo aika monta vuotta. Päädyin työpäivän aikana jonkin nettihaun kautta kivalta vaikuttavaan sisustusblogiin ja mietin itsekseni, ettei tällaisen kotitoimistossa freelancerina töitä tekevän ja sisustuskärpäsen pureman ihmisen auta todellakaan ruveta seuraamaan blogeja. Jos tarjolla on loputon määrä kiinnostavaa sisustushöpinää ja inspiroivia kuvia, ne vievät helposti mennessään eikä aikaa jää kohta enää lainkaan työntekoon. Kuten arvaatte, annoin jossakin vaiheessa houkutukselle periksi, ja sen jälkeen se onkin ollut menoa. (On niitä töitäkin sentään onneksi tullut tehtyä siinä sivussa.) Nyt itselläni on takana yli kolme vuotta bloggaamista ja pääsen kertomaan blogini tarinan mainiota Tunne tilat -blogia kirjoittavan Karinin haastamana. Kuvituksena on vanhoja kuvia, joista osa on jo näkynytkin blogissa.

Miten blogi sai alkunsa
Mietin oman blogin perustamista pitkään, ennen kuin rohkaisin mieleni ja aloitin bloggaamisen vuoden 2012 huhtikuussa. Ajattelin, että bloggaamalla saattaisin tutustua ihmisiin, joilla oli samanlaisia kiinnostuksen kohteita kuin itselläni ja jotka ymmärsivät sisustusintoiluani paremmin kuin lähipiiri. Suurimpana esteenä oli se, ettei minulla ollut minkäänlaisia teknisiä taitoja enkä omistanut kunnollista kameraa, eivätkä perfektionistin luonne ja valtaisa itsekritiikin määrä myöskään auttaneet asiaa. Lopulta ajattelin, että jos kerran muutkin ovat oppineet bloggaamisen vaatimat taidot, miksen minäkin oppisi. Digikamerakin huushollista löytyi, joten jonkinlaisia kuviakin pystyin ottamaan. Bloggaamisen puolesta puhui myös se, että tiesin jo siinä vaiheessa perheemme muuttavan Saksaan mieheni töiden takia. Olisi mukavaa tallentaa tuleva ajanjakso jonnekin muuallekin kuin kameran muistikortille. Kun aloittamispäätös oli tehty, tarvitsi enää keksiä blogille nimi.


Mitä tapahtui minimalismille
Halusin blogin nimen kuvaavan jotenkin itseäni ja näkemystäni sisustamisesta. Ihailen suuresti minimalistista arkkitehtuuria ja nautin ympäristöstä, jossa on vähän tavaraa, harmoninen värimaailma, selkeitä ja yksinkertaisia linjoja ja kauniita, aitoja pintamateriaaleja. Olin joskus lukenut brittiläisen arkkitehdin John Pawsonin haastattelun, jossa hän sanoi, ettei minimalismi tarkoita sitä, ettei omista tavaraa. Minimalismi on sitä, että asunto on mahdollisimman selkeän ja rauhallisen näköinen ja että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa katseelta piilossa. Avainasemassa ovat siis tinkimättömän viimeistelyn lisäksi hyvät säilytystilat. Juuri tällainen oli oma sisustusfilosofiani, johon olin kotejamme sisustaessani pyrkinut. Kun katselin ympärilleni lelukasojen ja muiden elämämisen jälkien keskellä, mieleen ei kuitenkaan ihan ensimmäiseksi tullut  minimalismi. Kun kotona asuu muitakin, myös heidän tarpeensa ja toiveensa on pakko ottaa huomioon, vaikka kuinka itse haluaisi lastenhuoneeseenkin yksiväriset verhot ja pelkkiä puisia leluja. Minun oli siis olosuhteiden pakosta nimettävä itseni ex-minimalistiksi. Totta puhuen huomaan, että myös tavaransietokykyni on perhe-elämän myötä kasvanut siihen verrattuna, mitä se joskus oli. Lisäksi olen löytänyt itsestäni pienen keräilijän, joten ehkä nimitys kuvaa minua ihan hyvin. Blogin lopullinen nimi löytyi netissä surffatessa ja on itse asiassa käännöslaina erään amerikkalaisen kirjan nimestä. Englanninkielistä muotoa siitä en aio täällä julkaista, jotten joudu raastupaan luvattomasta käytöstä, mutta löydätte kyllä teoksen halutessanne :)


Miten blogini on kehittynyt
Ihan aluksi ajattelin keskittyä blogissa visuaaliseen puoleen ja pitää tekstin määrän minimissä. Syynä oli perfektionistin suunnaton kriittisyys omaa tekstiä kohtaan. (Saatoin tuolloin kirjoittaa Facebook-päivityksestäkin monta eri versiota, ennen kuin olin siihen niin tyytyväinen, että saatoin julkaista sen.) Jossain vaiheessa tulin kuitenkin siihen tulokseen, että teksti tekee blogista kiinnostavamman ja avaa kirjoittajan persoonaa pelkkiä kuvia enemmän. Halusin myös kehittää itseäni kirjoittajana ja saada sujuvuutta kirjoittamiseen. Otin tavaksi kirjoittaa tekstit suomen lisäksi italiaksi ja englanniksi - italiaksi, koska se nyt vaan on niin ihana kieli, ja englanniksi, jottei tekstien ymmärtäminen olisi kenelläkään Google Translaten varassa.

Alkuaikoina blogissa oli melko usein ruokaohjeita, kun taas nykyään julkaisen niitä todella harvoin. DIY-jutut ja kaikenlaiset sisustus- ja designhöpinät ovat olleet mukana kuvioissa oikeastaan koko ajan. Suurin muutos blogissa on tapahtunut aikaa myöten luultavasti kuvien laadussa. Sen lisäksi, että olen harjoituksen myötä kehittynyt kuvaajana niin sommittelun kuin muunkin suhteen, käytössäni on nykyään kelvollinen kamera (Canon 600D) ja hyvä linssi lähikuvien ottoa varten (Canon 50 mm f/1.2). Löytyisipä jostain vielä sponsori, joka lahjottaisi käyttööni sisustuskuvaukseen soveltuvan kunnollisen laajakuvalinssin. Kittilinssillä kuvaaminen kun on joskus aika tuskaa. ;) Sisustamisen näkökulmasta bloggaamista rajoittaa tällä hetkellä hieman se, että asumme vuokra-asunnossa, jota ei voi remontoida oman näköiseksi. Vaikka haaveilen vaaleista puulattioista ja valkoisista ikkunanpuitteista, todellisuus on tällä hetkellä jotakin muuta.

Merkittävimmät taitekohdat
Sysäyksen kohti parempia valokuvia antoi Krista Keltasen pitämä bloggaajille suunnattu valokuvauskurssi. Ilmoittauduin kurssille, koska olin turhautunut siihen, etten saanut kauniita näkymiä millään ikuistettua kuviin sellaisina kuin olisin halunnut. Kurssin  aikana tajusin, ettei kaikki ollutkaan kiinni omista kuvaustaidoistani vaan että tarvitsin yksinkertaisesti paremman kameran. Vieläkin aina välillä turhauttaa, mutta pääasiassa kuvaaminen on nykyään haastavan hauskaa ja koen usein myös onnistumisen iloa. Blogging Your Way -kurssi puolestaan sai minut vihdoin tekemään uudistuksia blogin ulkoasulle ja tutustuin myös Lightroom-ohjelmaan, jonka avulla nykyään käsittelen ottamani kuvat. Reilun kahden vuoden ajan blogini on kuulunut Indiedays Inspiration -yhteisöön. Harmi kyllä en juuri pääse osallistumaan mihinkään yhteisiin rientoihin, mutta joskus kyllä vielä repäisen ja lähden muiden mukaan juhlimaan.


Bloggaamisen hyvät ja huonot puolet
Jos mietin bloggaamiselle alkuun asettamiani tavoitteita, ne on tullut saavutettua ja ylitettyä moneen kertaan. Olen tutustunut blogin kautta todella moneen aivan ihanaan, fiksuun, mukavaan, lahjakkaaseen ja kiinnostavaan ihmiseen, joista osan olen tavannut myös ihan tosielämässä. Olen äärettömän kiitollinen kaikista näistä uusista ystävistä! Bloggaaminen on myös vapauttanut minut monessa suhteessa liiallisesta itsekritiikistä. Tekstin tuottaminen sujuu nykyään yleensä ilman sen suurempaa tuskaa ja painan julkaisunappia miettimättä asiaa sen enempää. Valokuvaajana olen kehittynyt bloggauksen kautta todella paljon ja kuvaan nykyään oikeastaan pelkästään manuaaliasetuksilla. Tosin juuri mietin, että voisi olla aiheellista lukea vihdoinkin kameran käyttöohjeet huolella läpi ja ottaa taas jalusta käyttöön. Saattaisivat talvikauden kuvaussessiot sujua sen jälkeen vähän paremmin.

Huonojakin puoli tästä harrastuksesta tietysti löytyy. Blogipostausten teko vie minulta melkoisesti aikaa, koska haluan ottaa mahdollisimman hyviä ja kauniita kuvia. Kuvien jälkikäsittelyyn saan tuhraantumaan tunnin ja toisenkin, eikä tekstienkään kirjoittaminen kolmella kielellä käy ihan hetkessä. Bloggaaminen on varsin yksinäistä puuhaa, ainakin silloin kun kuvatkin on otettu kotona neljän seinän sisällä. Kommentit ovat koko homman suola, ja jos niitä ei kuulu, välillä kieltämättä mietin, onko tässä touhussa mitään järkeä ja olisiko syytä keskittyä pelkästään Instagramiin, missä ihmiset vielä reagoivat sisältöön. No, vielä ollaan kuitenkin plussan puolella, koska postauksia tännekin yhä syntyy. Loppujen lopuksi on kai niin, että blogia pitää kirjoittaa ensisijaisesti itselle. Motivaatio täytyy löytää omasta halusta jakaa ajatuksia, inspiraatiota ja hitusia omasta elämästä. Postausaiheista ei ainakaan itselläni ole vielä tullut pulaa vaan päin vastoin materiaalia on enemmän kuin aikaa toteuttaa postauksia.

Todistukseksi siitä, että kehitystä on tapahtunut, lisään tähän loppuun kuvan blogin alkuajoilta. Huomaatteko laadussa eroa nykyiseen? ;)Haastan nyt puolestani seuraavat bloggaajat kertomaan oman bloginsa tarinan: Hani / Vaihtelevasti valkoista, Katja / Neovia House, Terhi / Reelinki ja Marja / Marjamailla. Tässä vielä haasteen säännöt:

1. Haaste on avoin kaikille bloggareille. Saat osallistua vasta saatuasi haasteen (ja niitähän voi toki pyytää, jos tiedät jonkun saaneen sen).
2. Kirjoita ja julkaise oma tarinasi blogissasi: miten blogi sai alkunsa, kuinka se on kehittynyt ajan saatossa ja mitkä ovat olleet merkittävimpiä taitekohtia.
3. Haasta mukaan neljä blogia kirjoittamaan oma tarinansa.
4. Muista ilmaista tarinasi yhteydessä linkkeineen päivineen, miltä blogilta sait haasteen ja kenet haastat mukaan.
5. Mikäli olet Instagramissa, käy halutessasi lisäämässä jonkun kuvan yhteyteen tagi #blogitarina. Näin kaikki Instagramissa olevat bloggarit näkevät kenen kaikkien blogeissa nuo tarinat ovat nähtävillä.
#Blogitarina-haasteen käynnisti Kototeko-blogi.

20 comments:

 1. Ihana tarina. Temppuilen itse juurikin tuon asian kanssa. Haluaisin selkeyttä, mutta tilan puitteet asettavat tietyt raamit ja en esim. kodissamme pääse ikinä kovin pelkistettyyn tilaan. Saatikka moderniin. Toisaalta en edes halua, koska olen sen verran rönsyilevä ihminen. Maku kuitenkin selkeytyy koko ajan iän myötä.

  Tyylisi on mielestäni tosi kiva. I like. Mukavaa viikkoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! <3 Asunnon "virheitä" on vaikea sietää, etenkin kun on remontoinut aiemmat asunnot pitkälti oman mielen mukaisiksi ja on voinut tehdä muutoksia, jos jokin seikka on aikanut harmittaa. Täällä alkaisi maalisuti heilua välittömästi, jos olisi oma tupa ja oma lupa. Ja kaappitilaakin kaipaisin aika paljon enemmän...

   Delete
 2. Eron huomaa,kehitystä on tapahtunut. Totta kai sitä kehittyy ja muotoutuu ajan kanssa. Olipa kiva lukea blogipolustasi. Ihailen todella sitä kuinka jaksat/viitsit kirjoittaa kolmella kielellä. Italiankielen vuoksi jäin osaksi koukkuun, voin harjoitella ruostunutta italiaa ainakin hiukan, kun opettelen/muistelen yksittäisiä sanoja. Joten olet minulle myös eräänlainen kielikurssi! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että huomaa :) Mun täytyisi varmaan kehittää kielikurssiblogipalvelu, jossa voisi valita luettavaksi ne kielet, joiden taitoja haluaa virkistää :D

   Delete
 3. Kiitoksia Riikka haasteesta, tähän täytyy hiukan syventyä. Olen kovasti miettinyt muutamia vuosia taaksepäin kuinka sitä ajatteli viedä oman muodin sisustusta minimalistiseen suuntaan..nyt ajatus tuntuu kovin vieraalta ja tavallaan hengettömältä. Sinun kotisi on huokuu lämpöä ja ihana seurata kuinka kauniita juttuja löydät kotiisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei meillekään enää varmaan sellaista todella pelkistetyn minimalistista kotia tule, mutta vähän kyllä voisi arkikaaosta ja esillä olevan tavaran määrää rajoittaa. Kun sotkemassa on neljä henkeä ja tavaroita vie paikoilleen yleensä vain yksi, tilanne on välillä vähän toivoton ;)

   Delete
 4. Kiitos haasteesta. Tuosta on jo 6 vuotta kun olen aloittanut ja monta kertaa jo ollut lopettamassa. Yleensä kesät ovat sellaista aikaa, että blogit kuolevat ja silloin on blogi ollut menossa monta kertaa blogien hautuumaalle. Edelleen jatkan kuitenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta on ihan mahtavaa, että on kaltaisiasi pitkän linjan bloggaajia, jotka jaksavat yhä jatkaa. Moni todella kiva blogi on viime aikoina lopettanut tai siirtynyt vain Instagramiin, ja ainakin osasyy on varmaan se, ettei bloggaus ole herkkua, jollei saa lukijoilta juurikaan vastakaikua. Sulla on nyt kyllä meneillään kiinnostava projekti, josta varmasti riittää postattavaa!

   Delete
 5. Olipa tosi kiva kuulla tämä tarina :) Tuo hemmetin kriittisyys vaivaa täälläkin. Mutta hammasta purren mennään, jos ei tee, ei opikaan. Jokainen postaus kehittää kirjoitustaitoa, jokainen kuvaussessio kuvaustaitoa. En voi ajatella niinkään, että parin vuoden päästä olisin sen kehittyneempi, jos en nyt tekisi tätä mitä teen.

  Ja onhan nuo sun kuvat vähän muuttuneet =D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kun kysyit :) Nyt kyllä ruvetaan tsemppaamaan toisiamme oikein erityisesti, jos se vaikka vähän kompensoisi itsekritiikin määrää ;) Mutta tosiaan, jollen olisi ryhtynyt bloggaamaan, olisin edelleen lähtöpisteessä kirjoittamisen ja kuvaamisen suhteen. Olisin myös montaa uutta tuttavuutta köyhempi, joten vaikka aikaa on tuhraantunut,on tämä harrastus myös antanut todella paljon.

   Delete
  2. Todellakin Riikka! Jännä miten sitä ajatteleekin, että kaikille muille kirjoittaminen ja kuvaaminen on ihan lastenleikkiä. Ja totta tuokin, että ilman blogagamista en olisi tutustunut niin moneen samanhenkiseen mahtavaan tyyppiin.

   Delete
  3. Niinpä, mulla on jotenkin sellainen käsitys, että muilla tekstiä syntyy tuosta vaan kuin itsestään. Kuvaaminen sentään kai vaatii kaikilta pieniä ponnisteluja ;)

   Delete
 6. Olipas kiva lukea tämä! Minusta sinulla on tosi ihanat kuva ja upea, persoonallinen sisustustyyli (juuri sopiva sekoitus erilaisia elementtejä). :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tässähän ihan häkeltyy, kun saa näin ihania ja kannustavia kommentteja! <3

   Delete
 7. Pidän erityisesti siitä, että kotisi sisustusvalinnat noudattavat täysin omaa linjaa ja huokuvat itsevarmuutta, eivätkä heilahtele blogitrendien mukaan. Kysymys: Kenen suunnittelema onkaan tuo ensimmäisen kuvan kynttelikkö? Näin kolme palaa vastaavaa kirppiksellä ja tunnistin designiksi, mutta en tunnistanut tekijää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllähän trendit jonkin verran vaikuttavat väkisinkin, mutta on totta, että pidän enemmän pitkäaikaisista ratkaisuista ja hankin meille mieluiten juttuja, jotka ovat miellyttäneet silmää jo monta vuotta. Ekan kuvan kynttelikkö muodostuu BMF:n valmistamista Combi-moduleista, joiden suunnittelijat olivat nimeltään Fritz Nagel ja Ceasar Stoffi. Minusta se on kyllä melkeinpä kauniimpi ilman kynttilöitä :)

   Delete
 8. Tätä oli tosi mielenkiintoista lukea kun vasta tänä vuonna olen blogisi löytänyt! Nostan hattua kun jaksat kirjoittaa jopa kolmella kielellä, huh! Kauniita kuvia ja tosi kauniin persoonallinen sisustustyyli sinulla ja upea koti, kuviaisi on aina ilo katsella. Itsekriittisyys on tuttu vaiva, mutta senkin suhteen onneksi ehkä kehittyy kokemuksen ja harjoittelun myötä… :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Toki kielten määrä vähän rajoittaa kirjoittamani tekstin määrää, mutta eipä ole kukaan ainakaan valittanut siitä, että tekstit ovat liian tynkiä :D Olisi kannattanut ehkä mennä valokuvauskurssille jo ennen blogin aloittamista, sillä nyt vähän kauhistuttaa ajatella, että joku saattaa käydä kurkkimassa alkupään postauksia. Toisaalta ne ehkä voivat rohkaista muitakin, joilta kuvaus ei tahdo heti sujua. On muuten aika hassua huomata, miten asunnon tyyli vaikuttaa sisustustyyliin. Joitakin täällä olevia juttuja en voisi kuvitellakaan meidän Suomen asuntoon, joka on 70-luvun arkkitehtuuria.

   Delete
 9. Olipas kiva lukea tämä tarina sunkin blogistasi. Ihailen sun varmaa ja ajatonta sisustustyyliä, tuntuu ettet ota sisustamista tai elämää turhan vakavasti. Ja se, että jaksat kirjoittaa kolmella kielellä (ja varmaan puhut niiden lisäksi vielä ainakin saksaa?) on mun mielestä niin hienoa. Itse yritin joskus vähän aikaa kirjoittaa myös enkuksi, mutta se tuntui kamalan työläältä, vaikka olen aina kielistä tykännyt. Kai ne taidot on vaan nii-iin ruosteessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Olen tainnut vähitellen luovuttaa sen suhteen, että koti näyttäisi koskaan ihan siltä kuin itse haluaisin. Ehkä se on sitä kuviin välittyvää rentoutta ;)
   Saksan puhuminen on mulla vähän niin ja näin, siinä riittää yhä haastetta kolmen vuodenkin jälkeen. Tilanne olisi varmaan toinen, jos tekisin töitä muualla kuin kotitoimistossa. Blogissa käyttämäni kielet sen sijaan mulla on vähän pakkokin olla aika hyvin hallussa, joten lähinnä kolmen tekstiversion kirjoittaminen vaatii vähän ylimääräistä aikaa.

   Delete