06 March 2015

Suomalaista muotoilua


kuvat / pictures / foto finnishdesignshop.fi ja nikari.fi

Suomalaista muotoilua esiin nostava haaste lähti viime syksynä liikkeelle Valkoisesta Harmajasta ja minulle sen toimitti Materian Tajun SarP. Olen ehtinyt nyt muutaman kuukauden sulatella aihetta ja postaus taitaa vihdoin olla kypsä julkaistavaksi ;) Tässä siis vastauksia Suvin alkuperäisiin kysymyksiin (pienin muutoksin) ja omia nostojani onnistuneista suomalaisista designtuotteista.

Mitkä ovat uusia suomalaisia lempituotteitasi?
Kokosin yläkuvaan muutamia viime aikojen suosikkituotteitani, joiden muotoilijat eivät ole kaikki välttämättä suomalaisia mutta valmistajayritykset kylläkin. Näille kaikille yhteistä on kaunis ja selkeän puhdaslinjainen ja ajaton muotoilu sekä toimivuus. Ehkä tuotteista voi löytää vähän Artek-henkeäkin, mikä saattaa tarkoittaa, että nämä ovat tulevaisuuden klassikkoja.

Ilkka Suppanen & Raggaella Mangiarotti: Twiggy-pöytä / Woodnotes
Jasper Morrison & Wataru Kumano: December XL -tuoli / Nikari
Linda Bergroth: Vihervalo / Kekkilä
Elina & Klaus Aalto: Vakka-säilytin / Iittala

Mistä uusista suomalaisista designtuotteista unelmoit?
Ensimmäisen kuvan tuotteista pidän kovasti, mutten tiedä, olisiko meillä niille oikeastaan paikkaa ja tarvetta. (Tai no, jos tarjolla olisi December XL, järjestäisin sille paikan vaikka heittämällä jotain muuta kadun varteen, joten kyllä minä siitäkin unelmoin.) Sirolle seinävalaisimelle sen sijaan tietäisin juuri sopivan paikan, ja korkealaatuisia ja tyylikkäitä torkkupeittoja kotona saa olla useampiakin. Niiden kanssa on vähän sama juttu kuin sohvatyynyjenkin eli vaihtelu virkistää. Haaveilen siis näistä:

Joanna Laajisto: Edit-seinävalaisin / Joanna Laajisto Creative Studio
Marika Lehti & Piia Kalliomäki: Polku-peite / 1kertaa2
kuvat / pictures / foto finnishdesignshop.fi ja 1kertaa2.com
Onko lähialueellasi muotoiluosaamista, jota haluaisit tuoda esiin?
Tässä yhteydessä on ihan pakko mainostaa lahjakasta serkkuani Tuula Kaakista, joka on voittanut useita designalan palkintoja. Ensimmäinen iso tunnustus taisi tulla Marimekon suunnittelukilpailussa Guada-kankaalla ja viimeisin Carpetvistan suunnittelukilpailussa. Camouflage-matto onkin tällä hetkellä myynnissä Carpetvistan mallistossa. Alimpana näkyviä Tuulan suunnittelemia lystikkäitä paperituotteita taas voi ostaa hänen DesignKomitea-yrityksensä nettikaupasta.

kuva / picture / foto designkomitea.fi

(IT) In questo post presento alcuni prodotti di design finlandese che mi piacciono e che avrei volentieri a casa. Inoltre faccio un po' di pubblicità alla mia cugina Tuula Kaakinen, che ha vinto vari premi di design, e alla sua ditta DesignKomitea. Alla fine del post c'è ancora l'elenco dei prodotti nelle foto.

(EN) This post is about my favourite selection of recent Finnish design products and I'm also promoting my talented cousin Tuula Kaakinen, who has won various design prices, and her company DesignKomitea. Here's a list of the products seen in the pictures:

Ilkka Suppanen & Raggaella Mangiarotti: Twiggy / Woodnotes
Jasper Morrison & Wataru Kumano: December XL / Nikari
Linda Bergroth: Vihervalo / Kekkilä
Elina & Klaus Aalto: Vakka / Iittala
Joanna Laajisto: Edit / Joanna Laajisto Creative Studio
Marika Lehti & Piia Kalliomäki: Polku / 1kertaa2
Tuula Kaakinen: Camouflage / Carpetvista
Tuula Kaakinen: cartoleria varia / stationery / DesignKomitea
kuvat / pictures / foto designkomitea.fi

6 comments:

 1. Ihania poimintoja! Nikarin tuolin ottaisin oitis. Oikeastaan tarvitsisin sitä välttämättä :) 1kertaa2 Polku-peittokin olisi ihan täydellinen. Vaikkei missään poiminnassasi mitään vikaa ole, mutta täytyyhän sitä miettiä, missä järjestyksessä tilaa alkaa tekemään, kun näitä alkaa kotiin tupsahtelemaan =D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ymmärrän hyvin tuolin tarpeen ja aika mukavaa, jos tuotteita alkaa tupsahdella kotiin ;)

   Delete
  2. 1kertaa2 kiittää peittokommenteista! Polkupeitto on löytänyt paikkansa malliston klassikoista : )

   Delete
  3. Kiitos teille, kun suunnittelette ja valmistatte Suomessa upeaa mallistoa! Polku on paikkansa ansainnut tälläkin listalla <3

   Delete
 2. Piti ihan käydä omakin postaus katsomassa mitä on tullut nostettua esiin.:)
  Sinulla on ihania tuotteita tässä esillä.
  Tykkään myös serkusi "käsialasta".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyviä olivat sinunkin valintasi, vaikka melko eri tyylisiä kuin nämä :) Tuula-serkkuni on todella taitava ja monipuolinen suunnittelija, enkä sano tätä todellakaan vain siksi, että ollaan sukua ;)

   Delete