15 October 2014

Ilmari Tapiovaara 100 vuotta


(FI) Ei lomareissua ilman museovisiittejä, jos minä saan päättää. Lapset eivät ihan jokaisesta museosta ja näyttelystä innostu, mutta yritän silti sinnikkäästi ujuttaa jokusen näyttelyn matkaohjelmiin. Kesälomalla Helsingissä kävimme koko perheen voimin katsomassa Ateneumin Tove Jansson -näyttelyn, jossa oli lapsille paljon kiinnostavaa katsottavaa. Designmuseon Tapiovaara-näyttelyyn tutustuin kuitenkin mieluiten yksinäni kaikessa rauhassa. Tuttujen klassikoiden lisäksi esillä oli esimerkiksi ensimmäisen kuvan upea nahkainen lepotuoli ja paljon Tapiovaaran luonnoksia ja valokuvia, joten kiinnostavassa näyttelyssä vierähti helposti tunti ja toinenkin. Näyttely osui omasta näkökulmastani sikäli juuri sopivalle hetkelle, että lomamatkan saldona minua odottaa myös pieni vanhan Domus-tuolin kunnostusprojekti...

(IT) Non c'è vacanza senza visite nei musei se io posso decidere. Ci sono naturalmente musei e mostre che non interessano ai bambini ma cerco sempre di infilare qualche museo nel programma quando viaggiamo. Durante le vacanze estive a Helsinki siamo andati tutta la famiglia a vedere la mostra se Tove Jansson al museo d'arte Ateneum ed era proprio bella. La mostra per i 100 anni dalla nascita di Ilmari Tapiovaara invece l'ho preferita vedere da sola. Nella mostra erano esposti naturalmente i mobili famosi di Tapiovaara ma anche altri meno conosciuti come per esempio la bellissima poltroncina di pelle nella prima foto. Era tutto molto interessante e sono proprio contenta che sono riuscita a vedere la mostra, anche perché ho portato dalle vacanze una vecchia sedia Domus che cercherò di restaurare...

(EN) There's no vacation without visiting some museums, if only I could decide. Not all the museums and exhibitions are interesting to the children but I always try to fit at least some museum in our plan. During our summer holidays in Helsinki we went to see the Tove Jansson exhibition at Ateneum art museum and it was really nice for the whole family. The Ilmari Tapiovaara 100 years exhibition at the Museum of Design I preferred to visit alone, though. There were lots of Tapiovaara's famous pieces of furniture but also some less known examples like the leather chair in the first picture. It was all really interesting and I was so happy to be able to see the exhibition, also because I bought home from the holidays also an old Domus chair that I will try to restore...12 comments:

 1. Ei päässyt :(.
  Ihana siis katsoa valokuvia muiden vierailuista.
  Jännä tuo paloiteltu Domus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minultakin menee jatkuvasti kaikkea kiinnostavaa ohi, mutta tuonne onneksi sentään ehdin. Domuksen palat oli pakko saada kuvaan omaa kunnostusprojektiakin ajatellen. Kokoamisohjeet tosin vielä puuttuvat :)

   Delete
 2. Niin kauniita tuotteita! Lämmin sävyinen nahka ja puu ovat iättömiä, ja Tapiovaaran muotoilu taitaa olla vielä iättömämpää...Domustuolista olen minäkin haaveillut. Törmäsin sellaiseen pari päivää sitten kirpparilla, mutta 149 euroa tuntui aika suolaiselta hinnalta.. (?)..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näyttelyssä oli mukavaa nähdä juuri tuollaisia Tapiovaaran suunnittelemia kalusteita, joihin ei ole aiemmin törmännyt. Omakaan Domukseni ei ollut maailman edullisin, mutta jos ei laske omalle työlleen hintaa, niin säästää vanhan kunnostamalla aika paljon uuteen verrattuna. Ja onhan aito vintage eri juttu kuin uustuotanto ;)

   Delete
 3. Hetken jo pidätin hengitystäni, kun näin bloggerissa kuvan ylimmästä tuolista ennen postauksen avaamista ;) Ajattelin, että nyt on LÖYTÖ. Niin ihana, niin kuin useat Tapiovaaran töistä. Kiva museovierailu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos tuollaisen tuolin jostain löytäisin, niin rakentaisin sille varmasti kotiinkin korokkeen, jolla sitä voi kaukaa ihailla ;) Itse asiassa mietin postausta tehdessäni, että mitenköhän paljon noita nahkatuoleja on tehty ja onko ylipäätään mahdollista löytää sellaista mistään. Olisihan tuo vielä hienompi kuin Kaare Klintin Safari-tuoli.

   Delete
 4. Oli lähes liikuttavaa katsella näyttelyssä vanhoja käsin piirrettyjä luonnoksia ja suunnitelmia. Mulla on pari mustaa nahkaistumellista domus-tuolia ja niissä on todella hyvä istua. Tietysti myös design on ajatonta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Domus-tuoli päihittää istumamukavuudessa suurimman osan muista designtuoleista ja nahkaistuimen ansiosta tuolissa viihtyy varmaan pitempiäkin aikoja. Käsinpiirrettyjä luonnoksia ja sisustussuunnitelmia minäkin tuolla näyttelyssä ihailin ja tarkastelin pitkään. Myös Tapiovaaran elämän ja uran kansainvälisyys oli minusta kiehtovaa.

   Delete
 5. Minäkin yritän aina välillä ujuttaa lomareissuihin museo ym käynnin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samalla linjalla siis ollaan :) Pääasia on varmaan se, ettei ohjelmassa ole pelkkiä museoita vaan myös lapset saavat valita osan kohteista.

   Delete
 6. Kiitos kuvista! En saanut sovitettu museokäyntiä työreissuihin, joten jäi näyttely näkemättä. Joka matkalla pakko päästä johonkin museoon, ja se ykkössuosikki on yleensä modernin taiteen museo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa kuulla, että kuvista on iloa muillekin :) Mun suosikkeja ovat myöskin modernin taiteen museot, mutta kun puoliso pitää enemmän vanhemmasta taiteesta, täytyy olla joustava ja käydä välillä katsomassa sitäkin ;)

   Delete