01 November 2016

Käsillä tehtyä


(FI) Tanja ohjeisti sisustusbloggaajaporukkaamme lokakuun teemapostauksen suhteen seuraavasti: 

"Mitä käsityöläisyys sinulle merkitsee? Näkyvätkö erilaiset kädentaidot mahdollisesti sisustuksessasi / kodissasi ja miten? Onko jotain taitoja, joita haluaisit itsekin oppia tai oletko jo käsityöläinen?" 

Aloitan vähän aiheen sivusta, sillä olen ulkomailla asuessani kiinnittänyt huomiota erääseen seikkaan. Meille suomalaisille on aika itsestäänselvää, että kaikki osaavat ommella irronneen napin, päärmätä verhot, neuloa viimeistään pienen muistinvirkistyksen jälkeen sukat tai villapaidan ja tuunailla sitä sun tätä. Suomalainen koululaitos nimittäin tarjoaa kaikille oppilaille valmiudet tarttua vasaraan ja virkkuukoukkuun. Ihmettelen, miksei tätä upeaa seikkaa hehkuteta yhtä paljon kuin Pisa-testien tuloksia, sillä muualla kädentaitojen oppiminen riippuu usein täysin omasta lähipiiristä ja ympäristöstä! 

Meidän esikoinen oli jossakin vaiheessa koulun käsityökerhossa ja vetäjä oli ihmeissään, kun hän osasi jo neuloa niin hyvin. Muut kerholaiset olivat monta vuotta vanhempia ja vasta opettelivat neulomista. Kuopus piti viime vuonna 11-vuotissynttärit erään käsityöläisen liikkeessä, jossa järjestetään ompelukursseja lapsille. Reilusta kymmenestä ystävästä kaksi oli aiemmin käyttänyt ompelukonetta isoäitinsä kanssa. Puutöitä kuopuksen koulussa sentään täälläkin opetettiin viime kouluvuonna, mutta vain muutaman oppitunnin verran, koska koko luokka ei mahtunut yhtaikaa puutyöluokkaan ja ainoa opettaja oli monta viikkoa sairaana. Hiekkapaperit piti viedä kotoa, koska niitä ei koulu oppilaille tarjonnut.

No niin, takaisin varsinaiseen aiheeseen. Vaikka en siis ole todellakaan käsityöläinen, on meillä kotona paljon omien kätteni jälkiä. Olen ommellut sängynpäätyjä, verhoja, pöytäliinoja ja tyynynpäällisiä. Viime talvena innostuin neulomaan paksua valkoista torkkupeittoa ja nyt muutama lankakerä odottaa muodonmuutosta tyynynpäälliseksi. Käsitöiden lisäksi kunnostan huonekaluja, maalaan seiniä ja muitakin pintoja, uusin tarvittaessa silikonisaumoja, leivon ja asettelen kukkia maljakoihin. Tuntuisi ihan hassulta ostaa aina kaikki valmiina ja uutena kaupasta, niin syvällä itse tekemisen perinne minussa on.

Löytyykö teiltä erityisiä käden taitoja? Jäikö muille koulun käsityötunneilta into tehdä asioita itse?


(IT) Tanja ha chiesto al nostro gruppo di blogger di arredamento di riflettere nel post di ottobre cosa pensiamo dell'artigianato e se ci sono cose nell'arredamento della casa fatte a mano da noi stessi.

Secondo me per tutti i finlandese è piuttosto naturale saper fare cose come cucire un bottone o l'orlo delle tende, lavorare a maglia e fare tanti altri tipi di lavori manuali. Questo perché la scuola finlandese offre a tutti gli alunni lezioni di lavori manuali tessili e tecnici. Mi chiedo perché non si parla di questa cosa fantastica tanto quanto dei risultati dei test Pisa!

Io non sono un'artigiana ma a casa ci sono tante cose fatte da me. Ho cucito rivestimenti per testate di letti, tende, tovaglie e copricuscini. L'inverno scorso mi sono messa a fare una coperta bianca a maglia e ora ho già qualche gomitolo di lana per fare un copricuscino. Inoltre restauro mobili, vernicio pareti e altri superfici, metto il silicone tra le piastrelle, preparo dolci vari e decoro la casa coi fiori. Mi sembrerebbe proprio strano comprare tutto nuovo e già pronto.

Sapete fare lavoretti vari a mano? Chi vi ha insegnato queste cose?


(EN) Tanja asked our interior blogger group to tell in the October theme post what we think about artisan work and if we have things at home that we have made ourselves.

I think that we Finns take for granted the fact that everyone knows how to sew, knit and do all kinds of handicrafts. The Finnish school systems offers all the pupils lessons in crafts and woodwork and I think that's a fantastic thing. I wonder why people don't talk about this as much as about Pisa test results!

I'm not an artisan but I still have done lots of things for our home. I have sewn bed headboard covers, curtains, tablecloths and cushion covers. Last winter I decided to knit a chunky white throw and now I already have some wool that I will use for a cushion cover. Above this I also restore furniture, paint walls and other surfaces, add silicone to the bathroom, bake and decorate with flowers. It would be really strange for me to always buy everything new and ready made

Do you do crafts of any kind? Where have you learned the skills?

8 comments:

 1. Ompelen, kudon ja tykkään tehdä diy-juttuja, harmikseni vain työ vie paljon aikaani myös iltaisin, niin inspiraation iskiessä teen käsitöitä. Omat tyttäreni eivät ole perineet käsityötaitoja, saan aina korjata ja ommella heidän juttuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika monella varmaan aika ei aina riitä käsitöiden tekemiseen, vaikka niistä tykkäisikin. Nuorempi polvi voi hyvin innostua käsitöistä vasta myöhemminkin, mistä sen tietää :)

   Delete
 2. Mahtista Riikka ! Meillä on monia samoja taitoja...niistä sitten enemmän koontipostauksessa.

  Ihanaa kun lähdit haasteeseen mukaan <3 Terkut melkein napapiiriltä !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos terveisistä! Teillä taitaa olla siellä jo valkoiset maisemat... Koontipostausta odotellessa! :)

   Delete
 3. Kästyöopesiskoni mukaan käsityön rooli suomalaisessa peruskoulussa tulee muuttumaan radikaalisti lähivuosina, ehkä keskieurooppalaiseen suuntaan? Hän on myös kertonut, kuinka tärkeä aine on myös oppilaiden sosiaalisten taitojen vuoksi ja kuinka monet ylittävät itsensä saaden käsitöitä suunnitellessaan ja tehdessään tärkeitä onnistumisen kokemuksia.
  Minä olen tehnyt aina käsitöitä, ihan pienestä asti. Se on itselleni paras tapa meditoida, viihtyä, mietiskellä, kasata hajanaiset ajatukset järkeväksi kokonaisuudeksi. Sivutuotteena sitten syntyy sitä ja tätä. Minä lähinnä neulon ja virkkaan, koska juuri siitä saan eniten iloa. Nuorempana myös ompelin vaatteita, mutta tytär on nyttemmin ominut tuon homman ja tekee lapselleen ihania vaatteita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin on tärkeää, että koulussa on myös aineita, joita tehdessä voi onnistua sellainenkin, jolle lukuaineet ovat vaikeita. Lisäksi rentouttava käsillä tekeminen saattaa auttaa keskittymään muilla tunneilla. Todella harmi, jos käsityöopetusta karsitaan Suomessakin :(

   Delete
 4. Käsillä tekeminen on tosi mukavaa, minulla on myös käden taitoihin liittyvää koulutusta...päivätyö on kyllä nykyään tietokoneen näpyttelyä, ja siitä huomaa että jotain pitää saada käsillä tehdä. Tee-se-itse -sisutusjutut olivat minusta ennen innostavia, mutta kun uutta ei juuri tarvitse, niin olen siirtynyt vaatteiden tekemisen puoleen...jota harrastin aktiivisesti 10 vuotta sitten, ja nyt rupesi taas innostamaan...ehkä siitäkin tulee sit joskus blogijuttua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin ompeli joskus kouluaikoina myös vaatteita, mutta olin niihin harvemmin tyytyväinen, joten se harrastus jäi... Mutta olen ommellut yhteen sohvaan irtopäällisen, se oli aika haastava projekti! Olisi kiva nähdä joskus sinun ompelusi tuloksia, ovat varmaan vähän toista tasoa kuin omat tekeleeni ;)

   Delete