30 July 2014

Kotitekoinen vaniljajäätelö


(FI) Leipominen ei ole minun eikä varmaan kovin monen muunkaan lempipuuhaa helteellä. Sen vuoksi kaivoinkin loman alkamisen kunniaksi esiin vanhan jäätelökoneen ja valmistin annoksen vaniljajäätelöä. Käytin valmistuksessa laktoosittomia maitotuotteita, joten jäätelökin oli laktoositonta. Tytärten mielestä tästä tuli paljon parempaa kuin paikallisesta kaupan vaniljajäätelöstä, ja esikoinen jo mietti, että ensi kerralla voisi tehdä stracciatella-jätskiä. Käyttämäni resepti oli seuraavanlainen:

2 munaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa
2 dl kuohukermaa

1. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi.
2. Kuumenna maito kattilassa lähes kiehuvaksi. Ota kattila pois levyltä, lisää muna-sokerivaahto ja kuumenna vielä miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten, kunnes seos saostuu (tämän voi tehdä myös vesihauteessa). Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä hyvin sekoittaen maitoseokseen. Käynnistä jäätelökone ja kaada seos jäätelökoneeseen. Tarjoile vaikka tuoreitten marjojen kera.


(IT) Non sono sicuramente l'unica a cui non piace molto preparare dolci al forno quando fa caldo. Oggi ho invece tirato fuori la nostra gelatiera e ho preparato gelato alla vaniglia per festeggiare l'inizio delle vacanze. Ho usato latticini privi di lattosio quindi anche il gelato era senza lattosio. Secondo le figlie il gelato è venuto più buono di quello che si compra qui al supermercato e la primogenita dice che la prossima volta dobbiamo provare gelato gusto stracciatella. Eccovi la ricetta che ho usato:

2 uova
3/4 dl zucchero
1 cucchiaino di zucchero vanigliato
3 dl latte
2 dl panna fresca da montare

1. Montare le uova con lo zucchero e con lo zucchero vanigliato fino ad ottenere una crema bianca.
2. Riscaldare il latte fino al limite dell'ebollizione. Aggiungere la crema di uova e riscaldare sbattendo su fuoco bassissimo o a bagnomaria fino a quando comincerà ad addensarsi. Lasciare la crema a raffreddare.
3. Montare la panna e aggiungere alla crema tiepida. Versare il composto nella gelatiera e servire il gelato pronto per esempio con frutti di bosco freschi.

 (EN) I'm pretty sure I'm not the only one who doesn't feel like baking anything in the oven when it's really hot. Instead, I took our old ice cream maker from the cupboard and we celebrated the beginning of summer holidays eating some home-made vanilla ice cream. I used lactose free milk products so also the ice cream was lactose free. According to my daughters, the ice cream was better than the one you can buy at the local supermarkets, and my older daughter told me that next time we should try to make stracciatella ice cream. Here's the recipe I used:

2eggs
3/4 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
3 dl milk
2 dl double cream

1. Beat the eggs with sugar and vanilla sugar until foamy.
2. Heat the milk in a small pot until it almost boils. Remove from heat, add the egg foam and reheat the mixture stirring continuously over low heat or in a bain marie until it becomes thicker. Let the mixture cool.
3. Whip the cream and add to the tepid mixture. Pour the mixture into the ice cream maker and, once ready, serve for example with fresh berries.

6 comments:

  1. Omatekoinen jäde on parasta;D Ja hei,mulla on tuo sama jäätelökone,ollut ikuisuuden. Kone toimii hyvin mutta se pakastimeen laitettava suolavesijuttu on alkanut vähän vuotamaan,ja olen miettinyt että saakohan tuolle mallille enään niitä osia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin taitaa olla :) Meillä oli ihan sama ongelma koneemme kanssa ja tilasin siihen kaksi kappaletta uusia kylmäakkuja Philipsin varaosamyynnistä, missä niiden hinta oli n. 15 euroa/kpl. Varmistin vielä asiakaspalvelusta ennen tilaamista, että malli sopii myös vanhaan koneeseemme. Ehkä sinäkin pystyt tilaamaan sieltä, sillä ainakin kieliversioita on useita. Varaosan numero oli HR3936/01 ja tässä linkki tuohon nettikauppaan: http://www.philips-shop.de/store

      Delete
  2. Voi vaan kuvitella miten ihanan makuista. Tahtoo.
    Jäätelökone on minulle outo kapistus ja olen hieman ihmeissäni että ensin pitää niin paljon kokata.
    Olen elänyt uskossa että ainekset koneeseen ja kone pyöräyttää hetkessä jäden valmiiksi.
    Taas oppi uutta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niitä sellaisiakin jätskireseptejä olemassa, joissa vain sekoitetaan ainekset ja kaadetaan koneeseen, mutta jos haluaa jäätelöön esim. säilyvyyttä, niin ainekset pitää kuumentaa. Itse halusin nyt kokeilla tätä ihan klassista vaniljajäätelöä, kun yleensä olen tehnyt lähinnä sorbetteja marjoista ja hedelmistä.

      Delete